Quannu m’addugnu chi mmezzu la via

un orvu va tantiannu nta lu scuru

cu dda mani chi strica nta lu muru

iu pensu sulu a ttia, Santa Lucia!

E vulissi chi l’occhi di sti genti

di stu munnu vidissiru la luci

comu l’occhiuzzi tantu amati e duci

di la mamma li poviri ‘nnucenti

e lu pinseri miu va ricurdannu

a dda sira d’invernu, la vigilia.

Nta la cucina c’era un tirribiliu

dintra la vecchia casa di me nannu.

Sciusciavanu lu focu nichi e granni

nta la pignata l’acqua rivuddìa

lu frummentu e li ciciri cantannu

priparavanu a tutti la cuccìa.

C’eranu tutti dintra dda cucina:

me matri la pignata arriminava;

mezzu calatu, me patri sciusciava lu focu

cu li ligna di marina:

caluri di cucina e di parenti,

Ognunu cunfissava li spiranzi

finianu l’offisi e li mancanzi

cu un sulu sguardu, senza diri nenti

picchi la luci di li vavareddi

di la famigghia era nna poesia

di nanni duci e di picciotti beddi. 

Era la luci toi, Santa Lucia!

Di ciciri , frummentu e vinu cottu

era accussì, a ddi tempi, la cuccìa

semplici com’ttia, Santa Lucia!

E ora? E’ un veru quarantottu

ora lu piattu è nna gran fantasia

di mpirugghi chi pari na ‘nsalata

e la vecchia cuccìa è divintata

“un gran pasticciu di pasticcerìa!

C’è tutto, in questi versi del nostro poeta più amato: il pensiero per i non vedenti che vanno “tantiannu” nel buio di una strada solitaria; il freddo dell’inverno riscaldato, nella notte di Santa Lucia, dalla famiglia che si raccoglie intorno al fuoco dove la pentola bolle per cuocere il frumento e i ceci per la cuccìa; la madre che “arrimina” e il padre che soffia nel fuoco. Legna di marina. Calore di cucina e di parenti. Confusione ma tanta gioia e condivisione, in quella povera cucina.

“Ognunu cunfissava li spiranzi…finianu l’offisi…Un’atmosfera di pace, di intimità e di affetti mai sopiti, di bontà e di riappacificazione. Santa Lucia , proteggendo la luci di li “vavareddi”, confortava i nonni e i bambini con la sua santità.

E la cuccìa cuoceva, diffondendo il suo profumo in tutta la casa. Cuccìa condita solo con il vino cotto. “Semplici, come ttia, Santa lucia!” E ora? si chiede il poeta. Un vero quarantotto, dice lui. Il piatto è una gran fantasia di “impirudugghi” che pare un’insalata. E la vecchia cuccìa è diventata un vero pasticcio…ma di pasticceria!

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *