Quannu m’addugnu chi mmezzu la via
un orvu va tantiannu nta lu scuru
cu dda mani chi strica nta lu muru
iu pensu sulu a ttia, Santa Lucia!
E vulissi chi l’occhi di sti genti
di stu munnu vidissiru la luci
comu l’occhiuzzi tantu amati e duci
di la mamma li poviri ‘nnucenti
e lu pinseri miu va ricurdannu
a dda sira d’invernu, la vigilia.
Nta la cucina c’era un tirribiliu
dintra la vecchia casa di me nannu.
Sciusciavanu lu focu nichi e granni
nta la pignata l’acqua rivuddìa
lu frummentu e li ciciri cantannu
priparavanu a tutti la cuccìa.
C’eranu tutti dintra dda cucina:
me matri la pignata arriminava;
mezzu calatu, me patri sciusciava lu focu
cu li ligna di marina:
caluri di cucina e di parenti,
Ognunu cunfissava li spiranzi
finianu l’offisi e li mancanzi
cu un sulu sguardu, senza diri nenti
picchi la luci di li vavareddi
di la famigghia era nna poesia
di nanni duci e di picciotti beddi.
Era la luci toi, Santa Lucia!
Di ciciri , frummentu e vinu cottu
era accussì, a ddi tempi, la cuccìa
semplici com’ttia, Santa Lucia!
E ora? E’ un veru quarantottu
ora lu piattu è nna gran fantasia
di mpirugghi chi pari na ‘nsalata
e la vecchia cuccìa è divintata
“un gran pasticciu di pasticcerìa!“
C’è tutto, in questi versi del nostro poeta più amato: il pensiero per i non vedenti che vanno “tantiannu” nel buio di una strada solitaria; il freddo dell’inverno riscaldato, nella notte di Santa Lucia, dalla famiglia che si raccoglie intorno al fuoco dove la pentola bolle per cuocere il frumento e i ceci per la cuccìa; la madre che “arrimina” e il padre che soffia nel fuoco. Legna di marina. Calore di cucina e di parenti. Confusione ma tanta gioia e condivisione, in quella povera cucina.
“Ognunu cunfissava li spiranzi…finianu l’offisi…Un’atmosfera di pace, di intimità e di affetti mai sopiti, di bontà e di riappacificazione. Santa Lucia , proteggendo la luci di li “vavareddi”, confortava i nonni e i bambini con la sua santità.
E la cuccìa cuoceva, diffondendo il suo profumo in tutta la casa. Cuccìa condita solo con il vino cotto. “Semplici, come ttia, Santa lucia!” E ora? si chiede il poeta. Un vero quarantotto, dice lui. Il piatto è una gran fantasia di “impirudugghi” che pare un’insalata. E la vecchia cuccìa è diventata un vero pasticcio…ma di pasticceria!